31-07-2018

Laat van je horen en luister…

Wat had jij willen worden toen je 8 jaar was? Dit is vaak mijn eerste vraag in een training, kennismaking en soms in mediation. Het is vaak een verrassende start, je ontdekt andere dingen over degene met wie je spreekt en het geeft vaak mogelijkheden om dit later in het gesprek weer terug te halen. Weinig mensen doen uiteindelijk datgeen waar ze als 8-jarige aan dachten of van droomden. Zelf had ik een bekende zangeres willen worden. Voor iedereen, ook voor mij, is het heel goed dat ik dat niet ben geworden. Niemand vindt het raar dat je op latere leeftijd de droom van je kindertijd niet volgt. De puzzel wordt langzaamaan ingevuld.

Hoe logisch is het tegenwoordig dat je op je 28e wat anders doet dan je had gedacht toen je op je 18e van school af kwam? Veel mensen kiezen bewust of onbewust een andere richting of ontwikkelen zich anders. We spreken weer over 10 jaar tijdsverschil. Wat is 10 jaar eigenlijk?

De wereld verandert steeds sneller. De laatste 5 jaar is de technologische ontwikkeling net zo groot geweest als de 100 jaar daarvoor. De digitalisering, geeft ons ongekende mogelijkheden en door internet hebben wij een heel universum tot ons bereik. Ons wereldbeeld en de mogelijkheden om ons te ontwikkelen zijn groter dan ooit. Wat een invloed heeft dat op ons ‘mens’ zijn. Op ons ‘samen’ zijn. Nu komen we steeds meer richting het onderwerp. In werk en zeker in relaties komt het vaak voor dat wij elkaar niet meer begrijpen en daardoor uit elkaar groeien.

Iedereen verandert vanuit verschillende invalshoeken: Door hoe je je leven ervaart. Daar hoort ook zeker bij wat je overkomt en ook wat je wel of niet zelf opzoekt. Opleiding, omgeving, vrienden, andere interesses en vul zelf verder maar aan. Dat is voor ieder weer anders.

Uit elkaar gegroeid zijn is een belangrijke reden om te scheiden. Het CBS geeft aan dat de meeste scheidingen plaats vinden tussen het 40e en 50e levensjaar. Elkaar niet verstaan of begrijpen zijn momenten van waaruit conflicten kunnen ontstaan, zo ervaren mediators. Is het mogelijk om 10 jaar lang een goede relatie te hebben zonder hier “iets” voor te doen? Voor mij lijkt het bijna onmogelijk om dezelfde te zijn en te blijven gedurende je hele leven.

Laat van je horen, en luister… Heb jij al eens gevraagd wat je partner wilde worden toen hij 8 jaar oud was en welk gesprek is daar uit voortgekomen? Deze vraag -op zich- maakt natuurlijk het verschil niet. Een goede relatie betekent ook hard werken. Hard werken in de zin van elkaar op de hoogte houden en bijpraten over dat wat je bezig houdt, wat er voor jou leeft en speelt. Waar je in gedachte mee bezig bent. Als de verschillen uiteindelijk toch te groot worden en je niet meer met elkaar mee kunt of wilt groeien, dan kun je elkaar in de ogen kijken en weten dat jullie de juiste beslissing nemen, zonder al te veel ruzie of conflict.






Service